slide01.png
WSV Texel
Watersportvereniging Texel

Onze activiteiten Op het water

Eindevaarseizoentocht

Dit jaar is de eindevaarseizoentocht georganiseerd in het weekend van 21 en 22 september.

Lees meer

Het einde van het seizoen wordt jaarlijks met een vaartocht afgesloten. De tocht wordt in september/ oktober gehouden. We spreken een paar weken voor de tocht af wat onze vaarbestemming wordt en bespreken dan de plannen voor het weekend. De vrijdagavond voor de tocht hebben we een pallaver in de Kajuit of de tocht al dan niet door kan gaan in verband met de weersomstandigheden. Zaterdags gaan we op pad. Op de bestemming aangekomen gaan we gezamenlijk eten en borrelen.

Het zijn altijd erg gezellige weekenden en zeker goed voor de clubgeest. Op zondag als we terug komen op Texel gaan we eventueel nog kort evalueren in De Kajuit om de sterkte verhalen met elkaar te delen.

Duiken

De Rede van Texel was het 'Schiphol van de Gouden Eeuw' . De VOC Vloot wachtte hier op goede wind. Dat ging niet altijd goed, met wel 300 scheepswrakken tot gevolg. Mede daardoor telt de WSV een aanzienlijk aantal fanatieke duikers.

Lees meer

De duikclub is een aparte club binnen de WSV. Geregeld wordt gedoken op wrakken in de Waddenzee en Noordzee. Er is ook een aantal jaarlijks terugkerende activiteiten zoals meewerken aan de veiligheid tijdens de Sinterklaas intocht: mocht er onverhoopt iemand, een onhandige Piet vanaf de boot, of een kind van de kade, in het water vallen, dan zijn zij er gelijk bij. Een ander voorbeeld is het geven van introductiecursussen voor OSG leerlingen en voor de zwemclub. 
Er kunnen maximaal 8 duikers op hun boot mee. Binnen de club vindt geen opleiding plaats. 
Voor meer informatie zie www.duikclubtexel.nl .

Mocht er iemand wezen met een touw in de schroef, controle van uw onderwaterschip of dat u wat heeft laten vallen in het water, misschien kan Duikclub Texel wat voor u betekenen.

Contactpersoon: Teunis van den Bor 06-29522660

Werkdagen

De Werkdag is een jaarlijks terugkerende evenement.

Lees meer

Op de jaarlijkse werkdag wordt er door de leden onderhoud verricht aan de haven met alle installaties, steigers en andere eigendommen van de watersportvereniging. Elk  jaar kunnen we rekenen op gemiddeld ruim dertig leden. Graag zien we dit aantal groeien want door de inzet van deze leden kunnen we enorm veel kosten besparen en het liggeld laag houden. Mocht u iets waarnemen wat vervangen moet worden of tot verbetering op de haven kan leiden, verzoeken wij u contact op te nemen met René Jager, bestuurslid Techniek, tel. 0629518609 techniek@wsvtexel.nl We dragen samen de verantwoordelijkheid voor onze haven.

De Werkdag vindt elk jaar in het begin van april op een zaterdag plaats, op deze dag wordt er door de leden divers onderhoud verricht zoals schilderwerkzaamheden aan de gebouwen, onderhoud aan de houten steigers en afmeerpalen en de installaties op en rond onze haven. Ook op de boten- en trailerstalling 't Landje wordt hard gewerkt om de zaak na het winterseizoen weer op orde te brengen.
Daarnaast is de Werkdag ook een sociaal evenement, het luidt het nieuwe vaarseizoen in, je spreekt je mede-watersporters weer over plannen voor mooie tochten. Voor nieuwe leden is het een mooie gelegenheid om kennis te maken met de vereniging en haar leden.
In het verleden zijn op de werkdagen complete havens verrezen; er waren ploegen die de palen plaatsten, timmerploegen die de steigers opbouwden en elektra-ploegen die de stroomvoorziening aanlegden. Door deze grote mate van zelfwerkzaamheid werd en wordt veel geld bespaard, nogmaals, één van de redenen waarom onze liggelden tot op de dag van vandaag laag gehouden kunnen worden. 
Op de werkdag is iedereen welkom, jong, oud, met of zonder kluservaring. Wel is het prettig dat wanneer er speciale klussen zijn we een beroep kunnen doen leden met bepaalde vaardigheden zoals bijvoorbeeld houtbewerken of bekendheid met elektrische installaties.

Zeekanovaren

De WSV heeft een groep actieve kajakkers.

Lees meer

Rondom Texel is het prachtig om te varen met de kajak. Droogvallen op de Bollen of Hengst, op een avond oversteken van de Vlielandboulevard naar Vlieland, een rondje Noorderhaaks varen onder rustige omstandigheden of juist wanneer de zee wat heftiger is, met je kajak surfen in de branding; zeehonden, vele vogelsoorten, bruinvissen tegenkomen, kortom, voor ieder wat wils. Voor het varen op zee zijn wel vaardigheden en kennis noodzakelijk om dat veilig te kunnen doen. Binnen de WSV Texel is een groep enthousiastelingen die zich met het zee kanovaren bezig houdt. Hun kano’s bevinden zich voor stalling en opslag in “het ruim”, het gebouw naast de Kajuit.

Leden die interesse hebben in het kanovaren kunnen in overleg gebruik maken van de kano’s van de vereniging.

Clubavond in kanoseizoen
De kano club vaart in principe van begin april t/m half oktober. De vaste clubavond is woensdagavond. Meestal is van te voren gepolst, via de mail of telefoon, wie er mee gaan. Er is tevens gekeken wat het getij doet en wat de weersomstandigheden zijn. Afhankelijk van deze drie factoren wordt gekeken wat voor soort tocht er gevaren kan worden. Met behulp van de kanotrailer kan ook vanaf een andere plek dan de haven van Oudeschild gestart of geëindigd worden.

Overige kano-activiteiten
In onderling overleg varen clubleden ook geregeld in het weekend. Soms een dagdeel, soms een hele dag en een enkele keer met een overnachting erbij. Er wordt dan bijvoorbeeld gestart vanaf Texel bij paal 28 of 33 en gevaren naar de noordkant van Vlieland, over de Noordzee of over de Waddenzee, naar camping Stortemelk om daar te overnachten. In de kano zijn tent, slaapmat en –zak, brander, proviand en 'land-kleding' mee.
In het winterseizoen gaan 'fanatiekelingen' ook wel eens de zee op, de kleding aangepast aan de omstandigheden en het koude water.
Tijdens de winter-theorie-avonden kan men zich bekwamen in tochtplanning e.d.
Daarnaast oefent de club 's winters op een aantal avonden in het binnen-zwembad: diverse kanotechnieken kunnen dan prima aangeleerd worden, of verfijnd.
Soms fungeren we als zwembegeleiding tijdens zwemoversteken of triatlons. Met de kano ben je snel bij een zwemmer met problemen, we maken geen lawaai, veroorzaken geen uitlaatgassen en kunnen de richting aangeven.

Interesse?
Wanneer je al een aantal basistechnieken kent, kan je gelijk met diverse tochten meevaren, afhankelijk van de omstandigheden en je vaardigheden. Neem van te voren even contact op met de contactpersoon. Om veilig mee te kunnen varen is geschikte kleding nodig. Dit bestaat minimaal uit een zwemvest, neopreen long john (een wetsuit), (surf)schoenen en een winddicht jack. In overleg heeft de club een aantal zwemvesten, wetsuits en anoraks te leen. Een club boot, spatzeil en peddel is te huur, mits er een ervaren WSV kano-lid meegaat. Wanneer het kanovaren nieuw is voor je en je wilt kijken of dit je sport kan worden, dan is er de introductiecursus. Let wel: de afdeling zee kanovaren van de WSV is geen zee kanoschool. Het groepje vaarders, waaronder ook enkele officiële kano-instructeurs, vindt het leuk om te varen en om anderen basistechnieken aan te reiken zodat diegenen ook lekker met de club mee kunnen varen. Al doende leert men. Voor een gerichte kano-opleiding kan je terecht bij diverse bedrijven en organisaties. Bijvoorbeeld de nationale organisaties Watersportverbond Commissie Zee kajakvaren en Stichting Peddelpraat verzorgen diverse weekenden en weken waarin je je kanovaardigheden en kennis sterk kan uitbreiden.

Introductiecursus
Sinds 2009 verzorgt de vereniging bijna elk jaar een introductiecursus. In 7 lessen leert men de belangrijkste vaardigheden om op zee onder rustige, middelmatige omstandigheden mee te kunnen varen met ervaren kajakkers. De buitenwaterlessen vinden meestal plaats in mei en juni, wanneer het water alweer ietsjes opgewarmd is. Want, je wordt nat!.

Voor verdere informatie kan er contact opgenomen worden met contactpersoon Willem Brons, tel. 0651952810 e-mail w.brons@texel.com

Aanspraakelijkheid
AANSPRAKELIJKHEID Kanovaarders (download PDF)