Zeekanovaren

Rondom Texel is het prachtig om te varen met de kajak. Droogvallen op de Bollen of Hengst, op een avond oversteken van de Vlielandboulevard naar Vlieland, een rondje Noorderhaaks varen onder rustige omstandigheden of juist wanneer de zee wat heftiger is, met je kajak surfen in de branding; zeehonden, vele vogelsoorten, bruinvissen tegenkomen, kortom, voor ieder wat wils. Voor het varen op zee zijn wel vaardigheden en kennis noodzakelijk om dat veilig te kunnen doen. Binnen de WSV Texel is een kleine groep enthousiastelingen die zich met het zeekanovaren bezig houdt.

DSC_1912
DSC_1932

Clubavond in kanoseizoen
De kanoclub vaart in principe van begin april t/m half oktober. De vaste clubavond is woensdagavond. Meestal is van te voren gepolst, via de mail of telefoon, wie er mee gaan. Er is tevens gekeken wat het getij doet en wat de weersomstandigheden zijn. Afhankelijk van deze drie factoren wordt gekeken wat voor soort tocht er gevaren kan worden. Met behulp van de kanotrailer kan ook vanaf een andere plek dan de haven van Oudeschild gestart of geëindigd worden.

Overige kano-activiteiten
In onderling overleg varen clubleden ook geregeld in het weekend. Soms een dagdeel, soms een hele dag en een enkele keer met een overnachting erbij. Er wordt dan bijvoorbeeld gestart vanaf Texel bij paal 28 of 33 en gevaren naar de noordkant van Vlieland, over de Noordzee of over de Waddenzee, naar camping Stortemelk om daar te overnachten. In de kano zijn tent, slaapmat en –zak, brander, proviand en 'land-kleding' mee.
In het winterseizoen gaan 'fanatiekelingen' ook wel eens de zee op, de kleding aangepast aan de omstandigheden en het koude water.
Tijdens de winter-theorie-avonden kan men zich bekwamen in tochtplanning e.d.
Daarnaast oefent de club 's winters op een aantal avonden in het binnen-zwembad: diverse kanotechnieken kunnen dan prima aangeleerd worden, of verfijnd.
Soms fungeren we als zwembegeleiding tijdens zwemoversteken of triatlons. Met de kano ben je snel bij een zwemmer met problemen, we maken geen lawaai, veroorzaken geen uitlaatgassen en kunnen de richting aangeven.

Interesse?
Wanneer je al een aantal basistechnieken kent, kan je gelijk met diverse tochten meevaren, afhankelijk van de omstandigheden en je vaardigheden. Neem van te voren even contact op met één van onderstaande contactpersonen. Om veilig mee te kunnen varen is geschikte kleding nodig. Dit bestaat minimaal uit een zwemvest, neopreen long john (een wetsuit), (surf)schoenen en een winddicht jack. In overleg heeft de club een aantal zwemvesten, wetsuits en anorak's te leen. Een clubboot, spatzeil en peddel is te huur, mits er een ervaren WSV kano-lid meegaat. Wanneer het kanovaren nieuw is voor je en je wilt kijken of dit je sport kan worden, dan is er de introductiecursus. Let wel: de afdeling zeekanovaren van de WSV is geen zeekanoschool. Het groepje vaarders, waaronder ook enkele officiële kano-instructeurs, vindt het leuk om te varen en om anderen basistechnieken aan te reiken zodat diegenen ook lekker met de club mee kunnen varen. Al doende leert men. Voor een gerichte kano-opleiding kan je terecht bij diverse bedrijven en organisaties. Bijvoorbeeld de nationale organisaties Watersportverbond Commissie Zeekajakvaren en Stichting Peddelpraat verzorgen diverse weekenden en weken waarin je je kanovaardigheden en kennis sterk kan uitbreiden.

Introductiecursus
Sinds 2009 verzorgt de vereniging bijna elk jaar een introductiecursus. In 7 lessen leert men de belangrijkste vaardigheden om op zee onder rustige, middelmatige omstandigheden mee te kunnen varen met ervaren kajakers. De buitenwaterlessen vinden meestal plaats in mei en juni, wanneer het water alweer ietsjes opgewarmd is. Want, je wordt nat!. Voor meer informatie: neem contact op met één van onderstaande personen.

Contactpersonen:
Jannie Wierda, tel: 318548 of 06-44 74 24 50; Karien Blankenburgh, tel: 318336
Of stuur een mail via de contactpagina van deze site.